Smittsäkrad Besättning Gris – smittskydd på gårdsnivå

Smittsäkrad Besättning Gris, ett nytt frivilligt smittskyddsprogram som startartade den 1:a juni 2016. Programmet kommer successivt att ersätta nuvarande frivilliga salmonellaprogram och dess målsättning är att höja smittskyddet i landets grisbesättningar så att utbrott av smittsamma sjukdomar kan förhindras. Programmet utgör också grunden för hur stor statlig ersättning besättningen kan få vid ett eventuellt utbrott av salmonbella.

Programmet är godkänt av Jordbruksverket och drivs av Gård & Djurhälsan (huvudman) i samarbete med Sveriges Grisföretagare, Lundens Djurhälsovård och Distriktsveterinärerna.

 

Det nya programmet är uppbyggt i två steg. Första steget startar med att djurhållaren gör en intresseanmälan på smittsäkra.se. Därefter gör djurhållaren en egeninventering av smittskyddet i sin besättning genom att svara på ett antal frågor i systemets webbsystem, en så kallad smittskyddsdeklaration. I nästa steg får gården besök av en smittskyddsutbildad veterinär som gör en samlad bedömning av besättningens smittskydd och ger råd om hur det kan förbättras ytterligare. Vid veterinärbesöket bedöms bl.a. hygienrutiner för besökare och personal, foderhygien, kadaverhantering, rutinerna för utlastning, trafik till och från gården m.m. Besättningen ansluts sedan till olika nivå i programmet, GRUND eller SPETS, om och beroende på hur väl kraven i programmet uppfylls.  

Läs mer om programmet och dess regler på www.smittsäkra.se.

Kontakt:

Programadministratör: Lena Hjorth, tel: 046-32 58 80, lena.hjorth@gardochdjurhalsan.se

Ansvarig veterinär: Johanna Fjelkner, tel: 046-32 58 88, johanna.fjelkner@gardochdjurhalsan.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår