Schysst kött - fakta om svensk köttproduktion

 

Vad menar vi med schysst kött?

Vi som arbetar i Gård & Djurhälsan är stolta över svensk djurhållning. Att vi nått hit beror framförallt på att flera generationer lantbrukare, veterinärer och agronomer i nära samarbete med branschorganisationer och staten aktivt arbetat med sjukdomsbekämpning, förebyggande djurhälsovård och god djuromsorg. Vi vågar påstå att svensk djurhållning håller världsklass sett ur både djurens, människornas och miljöns perspektiv.

De stora värden som präglar svensk djurhållning hör till vår vardag som veterinärer och agronomer och tas ofta för självklart för den bredare allmänheten. Kvittot på det goda hälsoläget ser vi i form av det unikt låga behovet av antibiotika och att svenskt kött håller mycket hög livsmedelssäkerhet. En annan positiv effekt av den goda djurhälsan hos svenska lantbruksdjur är en effektiv foderomvandlingsförmåga vilket betyder ett bättre utnyttjande av naturens resurser och lägre belastning på vår gemensamma miljö.

Om webbmaterialet

Under länkarna nedan har vi samlat information om djurhållningen i Sverige och hur den står sig i olika internationella jämförelser. Faktamaterialet är framtaget för dig som är konsument, journalist eller veterinär med intresse av att sprida information om schysst kött.

 OM SCHYSST NÖTKÖTTSPRODUKTION

 OM SCHYSST GRISKÖTTSPRODUKTION

 OM SCHYSST LAMMKÖTTSPRODUKTION

Här finns också nedladdningsbart material i form av broschyrer om det schyssta, svenska köttet. Här finns även föreläsningsmaterial som är avsett främst för dem som redan har kännedom om svensk djurhållning och som vill hålla föreläsningar eller seminarier om hållbar djurhållning.

MATERIAL FÖR NEDLADDNING


ARTIKLAR

Genomförda aktiviteter

Den 11-12 mars 2014 genomförde Gård & Djurhälsan sin årligen återkommande Vårkonferens, denna gång med temat "Hållbar djurhållning till salu". Sammandrag av konferensens första dag, med föredrag av bland andra antibiotikaexperter, läkare och representant för Naturskyddsföreningen.

Gård & Djurhälsan hade en monter på matmässan GastroNord den 6 - 9 maj samt höll tillsammans med köttexpertis i två seminarier om varför svenskt kött är schysst kött. Läs mer om detta i tidningen Grisföretagarens artikel om evenemanget.

Gård & Djurhälsan har hållit ett seminarium om antibiotikaresistens under Almedalsveckan, i samarbete med konsumentföreningen Vi konsumenter. Läs Jenny Lundströms presentation från seminariet.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår