Sverige har nolltolerans mot salmonella

Mellan 10 och 20 procent av salmonellafallen bland människor i EU orsakas av smittat griskött, enligt den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA. EFSA gjorde 2008 en studie över salmonellaförekomsten i grisuppfödningen inom EU. Ingen salmonella hittades i svenska bruksbesättningar. I medeltal sågs salmonella i 33 procent av bruksbesättningarna inom EU. Källa: SVA:s webbsida om salmonella

Denna skillnad kan förklaras av att Sverige började bekämpa salmonella redan på 1950-talet och sedan 1961 finns en särskild salmonellalagstiftning. Myndigheter och näring bekämpar gemensamt de få fall av salmonella som förekommer. Det finns även ett frivilligt förebyggande salmonellakontrollprogram som väl över 80 procent av svenska grisbesättningar är anslutna till.

Salmonellabakterien orsakar vanligen magsjuka hos smittade människor, men en del personer drabbas av svåra komplikationer i form av ledinflammation mm. Infekterade grisar har vanligtvis inga symtom. Läs mer om salmonellainfektion hos människor på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår