Andra skillnader

  • I länder som USA och Australien blir så kallad feedlot-uppfödning av lamm allt vanligare. Istället för att utfodras huvudsakligen med grovfoder/på bete ges djur i feedlot kraftfoder (ofta bestående av majs och sojamjöl), vilket medför ett sämre utnyttjande av miljöresurser. Denna intensiva djurhållning innebär också att djurgrupperna blir mycket större och därmed är det lättare att smittor sprids mellan djuren. I och med ökad smittspridning blir behovet av antibiotika större.
  • I länder utanför EU, såsom USA och Nya Zealand, är det tillåtet att ge tillväxthormon och liknande substanser till djuren. Tillväxthormon i köttet kan ge upphov till muskelkramper och hjärtklappning, samt i enstaka fall leda till dödsfall. Zeranol, en annan tillväxtstimulerande substans som baseras på mögelgift, är cancerframkallande. Substanser av detta slag är inte tillåtna i djurhållningen inom EU.

På webbplatsen Köttguiden finns mer information om svenskt kontra utländskt kött ur ett miljö- och djurskyddsperspektiv.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår