Avel

Jag har inget menyval "Avelsdjur" i mitt PigWin?

Menyn Avelsdjur syns bara för vissa besättningstyper. 
Gör så här: Gå till Arkiv, Gen.inställningar, fliken Besättning. Välj "Besättningstyp = 5". Bruksbes avelsdel. Klicka ok. Nu ska menyn avelsdjur bli synlig. 
Detta gäller för en bruksbesättning, avels- eller hybridbesättningar eller andra som sänder data till någon avelsdatabas väljer istället relevant besättningstyp.

Då man skriver ut en avelslista blir det inte alltid rätt far, varför?

Listan "Avelslista" är anpassad främst för Genetics och därför tar den i första hand en semingalt från Genetics som far. Kort sagt så funkar det inte att titta på far från den listan när det är Avelspoolens galtar som är far, det blir fel far.
Vi rekommenderar att man istället använder en utskrift från Suggor, Ingång när man vill kolla härstamningen. Gör så här för att bara få med aktiva djur:
- Kolla först så att du har de kolumner med som du vill ha, kanske får du lätta till far.
- Gå på Visa utskrift, skriv från datum = något mkt gammalt, t.ex. 010110 till dagens datum
- Se till att ha Aktiva djur framme (Tillfoga om den inte finns), bocka för både före och efter Aktiva djur.
- Kolla så att du inte har några andra urval gjorda.
- Skriv ut.

Vad ska man tänka på om man vill använda box i avelsdelen?

Om ett djur boxats och sedan betäcks måste man registrera box på betäckningen, även om hon går i samma box som tidigare. När programmet ska bestämma vilken box ett djur går i "idag" så tittar det på vilken box som är registrerad på djurets senaste händelse.

Vilka koder kan användas på "Kod spenar" på öronmärkningen?

Om man inte sänder data till något avelsföretag kan man använda vilka koder man vill. Dessa koder är de som Genetics-anknutna besättningar kan använda:
1 Inverterade spenar
2 Ojämn placering
3 Skadade spenar
4 Små spenar
5 Små mellanspenar
6 Korta framspenar
7 Kastrat
9 Dödfödd


Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår