Hull och späck

Med denna analys kan du se hur suggans hull vid avvänjning påverkar resultatet i kommande kull. Hullet ska vara registrerat vid avvänjningen antingen som hullpoäng eller som späck i mm.

För att importera den önskade analysen i WinPig gör du så här:

  1. Spara den av analyserna du vill ha genom att högerklicka på filen HullFöregAvv.xml  eller SpäckFöregAvv.xml här till höger, välj "Spara länk som" och spara filen någonstans på din dator.
  2. I WinPig, gå till Generellt – Administration – Layouter
  3. Klicka på ikonen för import (bild nedan) och leta reda på filen som du sparade på datorn. Dubbelklicka på den. Klart!

 

  1. Du hittar nu analysen i WinPig under menyvalet Analyser suggor – Effektanalyser. 
  2. När du gör analysen väljer du period och klickar sedan på Beräkna.

Gemensamt för det båda analyserna är att de går att expandera (klicka på plustecknet) så att man ser vilka suggor som ligger bakom. Finns det då inget grisningsresultat så grisade hon aldrig. Är hon slaktad syns det i kolumnen längst till höger (Utgångna slaktade).

Hull föregående avvänjning
Suggorna grupperas efter hullet vid avvänjning i kullen före, t.ex. (se bilden nedan) så de som hade hull Mager fick 14,5 lev födda och 12,4 avvanda i efterföljande kull. 

Observera att om en sugga använts som amsugga och avvant två kullar är det hullet på den första avvänjningen som räknas. Se exempel på sugga 278 (suggkortet nedan), hon är med i analysen eftersom hon är betäckt 09-02-18 (inom perioden). Men hon visas i gruppen för hull=Normal eftersom programmet går efter hullet på den första av hennes två avvänjningar på föregående kull. Detta går inte att ändra med någon inställning.

Späck föregående avvänjning
Här grupperas suggorna efter späckmåttet som är registrerat ihop med föregående avvänjning. I exemplet på bilden nedan fick suggor med späck 9-10 mm vid avvänjningen i genomsnitt 15,0 levande födda och 12,9 avvanda i nästa kull.


På denna analys finns ett sak att tänka på och det är de som varit amsuggor och avvant två kullar. De visas på den nedersta raden (den utan späckmått) eftersom programmet tittar på den första av de två avvänjningarna. Se exempel på sugga 4405 (suggkortet nedan), hon är med i analysen eftersom hon är betäckt 09-10-17 (inom perioden). Men hon visas i gruppen på sista raden eftersom programmet går efter späckmåttet på den första av hennes två avvänjningar på föregående kull.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår