Utgångsorsaker

Layouterna på denna sida är senast ändrade 2018-01-07.

I WinPig registreras typ av utgång (slaktad, såld, såld dräktiv, avlivad eller död=självdöd) samt utgångsorsak (omlöpningar, fraktur etc). Det går att analysera både typ och orsak och även dela upp dem t.ex. på kullnummer. Det finns en standardanalys av utgångsorsaker i WinPig under Anpassade analyser - PigVision men vi rekommenderar istället tre andra varianter. Vill du ha dem som på bilderna nedan i ditt eget WinPig gör du så här:

  • Högerklicka på filen UtgångsorsakSV.xml här till höger
  • Välj "Spara länk som" och spara filen någonstans på din dator
  • Importera filen sedan till ditt WinPig-program via menyvalet Generellt - Administration - Layouter - ikonen Importera (röd-gråa pilar). 

Efter importen finns menyvalen Utgångsorsak, Utgångsorsak Kullnr och Utgångsorsak Typ direkt under Analyser suggor - Anpassade analyser. 

Utgångsorsak

Här visas fördelningen mellan olika utgångsorsaker. Klicka på ett plustecken för att öppna/expandera en orsak, då visas vilka individer programmet räknat med, deras kullnummer, utgångsdatum och hur många dagar det var från avv/bet till slakt. Om du tar fram rapporten på en gammal period, t.ex. förra året finns det vissa saker att tänka på, läs fråga och svar längre ner på denna sida.


Utgångsorsak Typ

Denna variant av analysen utgår från de olika utgångstyperna. På bilden är Avlivad öppnad /expanderad och då visas utgångsorsakerna för de avlivade djuren. Ytterligare en nivå är öppnad för "Övrig hälta" och då visas djurnummer, kullnummer och utgångsdatum för de enskilda individerna.

Utgångsorsak Kullnr

Här utgår analysen i första hand ifrån kullnummer så att man t.ex. kan specialstudera förstagrisarna och se deras utgångsorsaker. Klicka på plustecknet för att se vilka individer som ligger bakom.

Ytterligare inställningar

På den sista varianten som utgår från kullnummer vill du kanske dela in kullnumren i grupper och jämföra t.ex. kull 1 med kull 2-5 samt kull 6 eller mer. Gör då så här:

  • Markera "Djur.Sen.händ.Kullnr" i rutan under "Gruppera efter".
  • Klicka på knappen Alternativ.
  • Ett fönster öppnas med Intervall, skriv 1 i den första rutan och 5 i den andra

Gör en ny beräkning och programmet delar nu in kullnummer i tre grupper:

  • <=1 dvs. kullnummer 1
  • <=5 dvs. kullnummer 2-5
  • 5< dvs kullnummer över 5

Varför kommer djur med som är utgångna efter den valda perioden?

Om du kör på en gammal period och öppnar upp så att du ser enskilda djur så kan du se att de som är utgångna efter periodens slut visserligen står med men det står 0 i kolumnen "Utgångna och döda", de är därmed inte med i antalet.


Hur kan man se utgångsorsaker för obetäckta gyltor?

Det bästa är att göra en analys som är begränsad till kullnummer=0. Då kan man också få ett snyggt diagram på utgångsorsakerna. För närvarande (version 2018.4) saknas dock resultatmåttet "Utgångna och döda inkl gyltämnen" som redovisas på bilden nedan. Kontakta support om du vill göra en analys av gyltämnen så kan vi hjälpa till att lägga till det nyckeltalet manuellt.


.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår